Poletje je tukaj! Z njim pa neznosne vročine.

Ali imate že rešitev zase? Se boste odpravili v hladne kraje, v gore ali se boste hladili v ledeni vodi?Lahko pa uberete enostavno pot in kupite novo, kvalitetno in učinkovito klimatsko napravo!

Hlajenje nekoč

Kakšne načine hlajenja so ljudje ubirali v preteklosti? 

Omenili bomo le nekatere. Ste vedeli, da so se namakali v hladni vodi v kadi, ki je bila narejena iz kovine? Na ta način so ohladili celo hišo, saj je voda v kadi hladila zrak v prostoru. Ste opazili kdaj okna okoli in nad starimi vrati? Ta okna so včasih odpirali, da so naredil prepih zraka, ki je krožil po hiši. Hlajenju so prilagajali celo gradnje hiš! Se spominjate čudovitih verand okrog hiš? Na verandah so ljudje preživljali večino časa med vročino. Premožni, pa so si sobe ogradili z debelimi zidovi od 30 – 60 cm debeline in jih obdali z visokimi stropi.

Klimatske naprave danes

V povprečju, se v gospodinjstvu nameni 13% letnega komunalnega računa hlajenju s klimatsko napravo. Kristalno jasno je, da se izbira klimatske naprave izjemno pomembna, da pletje preživite v primernih temperaturah in ne porabite mesečne plače za klimatske naprave, ki so neučinkovite.

Kaj moram upoštevati pri nakupu klimatske naprave?

Za pravo izbiro je potrebno upoštevati več elementov. Od prostora do same klimatske naprave, do podnebja v vašem kraju. POMEMBNO! Če je klima prevelika bo prehitro ohladila prostor in ne bo uspela odstraniti zadostne količine vlage. Če izberete premajhno pa vam ne bo uspelo razhladiti sobe do željene temperature.

Najboljša klima naprava je tista, ki ima optimalno razmerje učinkovitosti in moči.
Razkrivamo vam 10 faktorjev, ki jih morate upoštevati pri nakupu klimatske naprave. Pri izbiri klima naprave vam svetujemo, da primerjate navedene faktorje z izbrano klimatsko napravo in jih ocenite od 1 – 10.

  1. Območje klima naprave: če živite v notranjosti, kjer beležite hladnejše zime, kot na morju, potrebujete klima napravo, ki dela na nižjih zunanjih temperaturah. To vpliva na ceno. 
  2. Oblika, velikost in namen prostora: velikost in kapaciteta klima naprave je odvisna od velikosti in razporeda sob v prostoru, ki ga je potrebno hladiti. Ni isto, če s klimo hladite majhno stanovanje, hišo ali restavracijo. Odvisno je od razporeda sob, površine stekel na oknih in kako pogostosti odpirate okna v prostoru, saj boste za slednje potrebovali naprave različnih delovnih moči. Ce v prostoru biva več oseb z raznimi predmeti, ki sproščajo toploto (npr. da gre za poslovni prostor), boste tudi v tem primeru potrebovali močnejšo klimatsko napravo.
  3. Vgradnja klima naprave: cena vgradnje je odvisna od faktorjev, kot so npr. oddaljenost notranje, zunanje enote klimatske naprave in kraj vgradnje. Cena vgradnje se povečuje, če je oddaljenost zunanje in notranje enote večja od 3 m in če je zunanja enota na višini, ki je večja od 6 m. Notranja enota mora biti postavljena v nevtralnem kotu sobe – ker je učinek kroženja zraka največji in ne piha neposredno v del prostora, kjer se najpogosteje zadržujete. Opozorili bi vas še na to, da umaknite vse naprave, ki sproščajo toplotno energijo (luč, TV, …), čim dalje od enote.
  4. Vrsta klima naprave: ko ste že ocenili vse faktorje pri izbiri vrste klimatske naprave, si verjetno zastavljate vprašanje – Kateri model najbolj ustreza vašim potrebam? Ali gre za okensko, prenosna ali celo kakšen Split klimatska naprava? Čeprav so mobilne naprave poceni in praktične, so glasnejše, slabših kapacitet in jim je potrebno zagotoviti odvod toplega zraka (vrtanje zidu). Okenske klima naprave so med najbolj popularnimi, ker so dostopne in enostavne za vgradnjo. Split klimatske naprave so vendar najpogosteje uporabljene naprave in so sestavljene iz dveh ločenih, a medsebojno povezanih enot.
  5. Funkcije naprave: cena je odvisna tudi od tega, koliko funkcij ima naprava. Lahko izbrana klima naprava hladi in greje? Seveda! Obstajajo tudi naprave, ki delujejo kot filtri zraka, ki čistijo cvetni prah in prašne delce. Elektrostatični filtri v zraku očistijo drobne delce in dim ter osvežijo prostor. Posamezne klime nevtralizirajo tudi negativne vplive magnetnega in električnega sevanja. Najdražje klime imajo Wi-Fi in jih lahko upravljate s svojim mobilnikom, kjerkoli od doma se nahajate. Dobro, kajne?
  6. Cena naprave: klima naprave lahko razdelimo na 3 cenovne razrede – nižji, srednji in višji razred. 
  • Nižji razred – manj znana blagovna znamka, solidno hladijo, slabše ogrevajo, so glasnejše, porabijo več električne energije, v primeru večje okvare se jih ne splača popravljati in jih je takoj potrebno zamenjati z novo;
  • Srednji razred – znane blagovne znamke, dobro hladijo in grejejo do 0 °C, niso preveč glasne.
  • Višji razred – lahko jih uporabljate vrsto let, so izjemno tihe, z gretjem pokrijejo dva letna časa, varčujejo z energijo ter varujejo okolje. Kvarijo se zelo redko. 

7. Velikost, moč in kapaciteta naprave: preslaba naprava ne bo ustrezno ohladila prostor, prevelika naprava pa se bo pogosto vklapljala in izklapljala, s čimer se po nepotrebnem porablja energijo. Poskusite sami izračunati optimalno moč klima naprave z naslednjo formulo:
( površina prostora / 10 ) = potrebna kapaciteta hlajenja v kW

Kapaciteto klima naprave se včasih izrazi s staro enoto BTU/h (British Thermal Unit), ki označuje energijo, ki je potrebna, da se segreje en funt vode za eno stopnjo Fahrenheita.

8. Energetska učinkovitost: klima naprave so eden največjih potrošnikov električne energije! V Evropi nam je prepovedano uvažati naprave, ki so v energijskem razredu nižjem kot C pri hlajenju in A pri ogrevanju, spodbuja pa se uvoz A+++, A++ in A+ naprav. Zato so v veliki prednosti prav naše klimatske naprave SAMSUNG, saj so najbolj energijsko učinkovite. In še nekaj, večja energijska učinkovitost pomeni manjši znesek računa za hlajenje!

9. Hrup: naprave, ki so zelo hrupne, so na trgu prepovedane. Pri notranjih enotah je 30 dB hrupa sprejemljivo, pri zunanjih enotah pa je ta meja pri 60 dB. Klima naprave višjih razredov – znamke SAMSUNG imajo pri notranjih enotah med 19 – 26 Db hrupa, zunanje enote pa med 45 – 55 dB.

10. Servisiranje: potrebno je redno, vsakoletno servisiranje iz strani strokovnega delavca na klimatizaciji. Tako jim omogočamo, da so še naprej optimalno učinkovite pri delu, medtem ko je filtre potrebno čistiti vsak mesec. Filtre in samo klima napravo je potrebno redno čistiti zato, ker se v njih nabirajo nevarne bakterij, ki lahko povzročijo različne bolezni (npr. Legionarska bolezen). Bodite pozorni in napravo namestite na takšno mesto, da lahko enostavno dostopate do nje in kadarkoli redno očistite filtre. Za servis klimatske naprave nas kontaktirajte in se naročite čimprej!

SERVIS TRATNJEK KLIMA CENTER: 080 40 80

Optimalna temperatura hlajenja

Potrebno je vzdrževati optimalno razliko med zunanjo in notranjo temperaturo, da vaš organizem ne bi doživel temperaturnega šoka!
Idealna temperatura zraka v prostoru bi morala biti med 24 – 26 °C. Razlika v temperaturi med zunanjim in notranjim prostorom ne bi smela presegati 5 – 6 °C.
Temperaturo hlajenja ali ogrevanja najbolj enostavno prilagajate na klima napravah, ki imajo prilagodljiv termostat in najmanj dve hitrosti hlajenja ter ogrevanja. Tako lahko nastavite hitrost glede na določen del dneva ter tako učinkovito regulirate temperaturo v prostoru, pa tudi samo porabo in posledično tudi račun za elektriko. Z zmanjšanjem delovanja klima naprave za 1 °C zmanjšate porabo električne energije za 10 %.
Ponoči je potrebno vključiti nočno ali tiho delo klima naprave, s čimer zmanjšamo hitrost in hrup ter posledično porabo električne energije.

Klimatska naprava je v domu obvezna oprema

Brez klimatskih naprav preprosto ne gre več! Uporabljamo jih v vseh prostorih, njihova kakovost in cenovni razred pa variira zelo različno, od zgoraj naštetih faktorjev. Za več informacij nas kontaktirajte in bomo skupaj poiskali najboljšo možno izbiro za vas.

Klima naprave visokega razreda vam nudijo nizek in neopazen nivo hrupa, nižje račune, visoko energetsko učinkovitost, dolgotrajnost, razne dodatne funkcije: WIFI, nevtraliziranje negativnih vplivov magnetnega ter električnega sevanja. Če izberete cenejše naprave, le te žal ne nudijo teh ugodnosti.

Za to dobro premislite, če je prav, da boste pri nakupu klima naprave varčevali, saj boste s kvalitetno klimatsko napravo, ki je hkrati dražja, na dolgi rok vseeno povrnili razliko, ki ste jo vložili.

Ob koncu vam bomo ekipa Tratnjek klima center, zaželeli še dober in pameten nakup klimatske naprave!

V primeru, da se ne veste odločiti, se zatečite po pomoč k nam. Zagotavljamo vam kakovostno, strokovno, hitro in učinkovito prodajo, servis, popravilo ali samo montažo klimatske naprave!