Servis toplotnih črpalk

Prvi pregled priporočamo dve leti po priključitvi.

Kaj zajema redni servis toplotne črpalke?

 1. funkcionalni pregled in test naprave in pregled njenega dejanskega delovanja,
 2. čiščenje izmenjevalca zunanje enote,
 3. pregled uparjalnika in izpiranje odvoda kondenza iz zunanje enote,
 4. pregled in kontrola električnih komponent, ki vsebuje kontrolo delovanja elektromotorjev kompresorja, ventilatorja in lamel,
 5. preverjanje pritiskov v sistemu in kontrola tlaka hladilnega plina,
 6. preveritev tesnosti spojev na instalacijah cevi toplotne črpalke,
 7. kontrolo vodnih filtrov in ekspanzijske posode,
 8. kontrolo delovanja zalogovnika sanitarne vode,
 9. pregled programskih nastavitev toplotne črpalke.

 

Ker si želimo, da bi bile naše stranke zadovoljne še dolga leta po nakupu črpalke, se trudimo, da so naše naprave izdelane kakovostno in prvovrstno, njihovo delovanje pa je učinkovito in omogoča največje prihranke za uporabnika. Zato vam nudimo tudi ustrezno strokovno podporo, ki se prične z dnem nakupa toplotne črpalke in traja čas njenega celotnega življenjskega obdobja. Za vse poskrbimo z lastnim servisom in letnimi vzdrževalnimi pregledi.

Dejavniki, ki vplivajo na delovanje črpalke so:

1. Obremenitev toplotne črpalke – črpalka deluje skoraj 24 ur dnevno, 365 dni v letu, zato je izpostavljena obrabi sistemov in povezav. Zato lahko postane manj ekonomična in učinkovita.

2. Naša ekipa bo pregledu preverila vse cevne povezave, spoje in količino hladiva v črpalki, da bo lahko vaša črpalka učinkovito delovala še naprej.  

V letih delovanja se na filtrih črpalk nabere umazanija, kot je prah, in tako je učinkovitost črpalke posledično slabša.

3. Naši serviserji ob pregledu toplotne črpalke opravijo tudi pregled in čiščenje filtrov, da lahko črpalka deluje učinkovito.  

Zaradi nepravilne namestitve cevi za odvod kondenzata in nečistoč, ki se naberejo na uparjalniku in v kondenzatu, lahko pride

do zamašitve odtoka ali cevi in do razlitja kondenzata po agregatu.

4. Naša servisna ekipa vam cev pravilno namesti in tako prepreči nabiranje nečistoč ter posledic, ki lahko nastanejo.

Tako kot ima avto letni servis, je servis ključen tudi za toplotno črpalko, če želimo dolgo in učinkovito življenjsko dobo le-te.

5. Z rednimi letnimi pregledi lahko preprečite okvare na električnih vodih in elementih, ki imajo sicer lahko vpliv na pravilno in zanesljivo delovanje naprave.

Z letnimi pregledi skrbimo za stalno optimalno delovanje naprave, s tem pa poskrbimo, da je račun za elektriko konstanten.

Servis vaše toplotne črpalke podaljšuje življenjsko dobo in poskrbi, da je toplotna črpalka pripravljena na nemoteno delovanje.

Toplotna črpalka je sistem, ki ga sestavlja več med seboj povezanih delov. Ti morajo delovati brezhibno za doseganje polne učinkovitosti toplotne črpalke. Vedeti moramo, da so nekateri deli toplotne črpalke, predvsem zunanja enota, izpostavljeni vremenskim vplivom, kot so prah, vlaga in velike temperaturne spremembe. Za doseganje maksimalnega učinka moramo izvajati redni servis toplotne črpalke.

Z rednimi servisi toplotne črpalke se boste na dolgi rok izognili nakupu nove naprave in tako precej prihranili.

Preden prijavite napako preverite sledeče:

 •   če je z dovodom električne energije vse v redu
 •   če ima zrak, ki izhaja kakšne ovire
 •   če je temperatura v okolici prenizka- manj kot 8°C (uparjalnik lahko zaladeni)
 •   če slišite delovanje kompresorja in ventilatorja (okvara kompresorja ali ventilatorja)
 •   če je vsebnost kondenzata še vedno enaka (ali se zmanjšuje)

 

OPOZORILO: V primeru, da se temperatura vode pri delovanju naprave dvigne nad 60°C, gre za napako, zato nas nemudoma pokličite za popravilo!

Ko deluje agregat toplotne črpalke hkrati z gretjem preko toplotnega menjalnika ali sočasno z električnim grelom in je ta temperatura presežena, ne gre za napako. Tako je lahko temperatura vode v spodnjem delu akumulatorja, kjer je kondenzator toplotne črpalke, nižja kot v zgornjem delu, kar še omogoča delovanje agregata.

Čiščenje grelnika vode, polletno kontrolo varnostnega ventila, zamenjavo zaščitne anode in el .grela naj opravi pooblaščen serviser oz. strokovno usposobljena oseba!

Če je priključna vrvica poškodovana, jo mora zamenjati proizvajalec ali njegov serviser ali podobno usposobljena oseba, da se s tem izogne nevarnosti!