Servis klimatskih naprav

Strokovnjaki opozarjajo, da naprava za vsako leto, ko ne opravimo servisa izgubi 5 % svoje učinkovitosti.

 • Uradni Samsung servis

 • Preventivno preprečite okvare

Vzdrževanje klima naprav

Smo izvajalci vzdrževanja klimatskih naprav. Z nami lahko sklenete dolgoročno pogodbo za vzdrževanje, s katerim si zagotovite brezhibno delovanje vaše naprave in svež zrak v vaših prostorih.

Zrak, ki prihaja iz naprav, ki niso redno servisirane, je slab in neprijetnega vonja. V klimatski napravi se zaradi vlage hitro razvijejo bakterije, glivice in plesni. Zanemarjanje potrebnega servisa lahko privede do zmanjšanja zmogljivosti naprave. Lahko se zgodi, da bo zmogljivost manjša, poraba električne energije pa višja, kot bi bila sicer.

Zakaj redni servis?

UČINKOVITOST: po več letih uporabe bo še vedno zagotovljena 95% prvotna učinkovitost. Strokovnjaki opozarjajo, da naprava za vsako leto, ko ne opravimo servisa izgubi 5 % svoje učinkovitosti. To po 3 letih preskoka servisa pomeni kar 15% zmanjšano učinkovitost!
ZDRAVJE: zdravo in prijetno ozračje
VARNOST: varno obratovanje
EKONOMIČNOST: preprečimo visoke stroške popravil in zamenjave delov naprave, ki so vsakodnevno izpostavljeni različnim obremenitvam
OKVARE: preprečite 80% okvar v sezoni
MANJŠI STROŠKI: znesek, ki ga boste porabili za servis naprave se bo povrnil v manjših mesečnih računih za električno energijo za 5% do 15%
ŽIVLJENJSKA DOBA: ohranimo klimatsko napravo v dobri kondiciji, kakovosti, zanesljivosti in dolgoletni vzdržljivosti

Kaj vsebuje servis?

 • vizualni pregled naprave in instalacije
 • čiščenje in dezinfekcija izmenjevalca notranje enote
 • dezodoracija izmenjevalca notranje enote
 • čiščenje maske in pokrova notranje enote
 • čiščenjee standardnih in dodatnih filtrov notranje enote
 • čiščenje izmenjevalca zunanje enote
 • pregled ali izpiranje odvoda kondenza
 • merjenje temperature izpihanega zraka
 • kontrola tlaka hladilnega plina
 • pregled in kontrola električnih komponent
 • kontrola delovanja elektromotorjev (kompresor, ventilatorji, lamele)
 • funkcionalni pregled in test naprave
 • po potrebi dodatno izobraževanje osebe za nemoteno delovanja klima naprave.

Vprašanja in odgovori

Samsungova klimatska naprava je zasnovana, da je njeno delovanje izjemno učinkovito. Način hitrega hlajenja poskrbi za hitro spremembo temperature zraka, s tem pa za hiter padec sobne temperature na želeno nastavitev. Če opazite, da je temperatura klimatske naprave napačna, tudi če ste določili pravilne nastavitve, je priporočljivo preveriti naslednje pogoje okolice.

Prilagodite nastavitve temperature

 • Ko začutite, da temperatura zraka iz klimatske naprave ni dovolj hladna, preverite, ali je izbrana temperatura nastavljena na nizko.
 • Pritisnite gumb + oz. – za temperaturo, da spremenite nastavitev temperature klimatske naprave.
 • Prostor naj bo dobro toplotno zaščiten, tj. vsa vrata in okna naj bodo zaprta, sicer hlajenje ne bo tako učinkovito.

PREBERI VEČ

SmartThings je funkcija, ki priročno krmili in upravlja pametne gospodinjske aparate in naprave interneta stvari (IoT) s pametnim telefonom. Od zunaj lahko spremljate in krmilite stanje različnih naprav, kot so pametne naprave, gospodinjski aparati, televizorji, zvočniki ipd., ki so registrirane v storitvi. Gre za platformo naslednje generacije, ki bo Samsungove izdelke poenotila kot odprtokodno platformo, ki lahko poveže ne le naše izdelke, ampak tudi druge internetne stvari.

PREBERI VEČ

Funkcija samodejnega čiščenja samodejno očisti in posuši notranjost notranje enote klimatske naprave. Da bo klimatska naprava delovala optimalno, zrak v vašem domu pa bo čist, je pomembno, da redno čistite notranjo enoto, filtre in toplotni izmenjevalnik.

Kaj je funkcija samodejnega čiščenja?

Funkcija samodejnega čiščenja zavira rast škodljivih mikroorganizmov, tako da odstrani vlago v notranji enoti. Ta funkcija preprečuje rjavenje izparilnika. Aktivirajte funkcijo, da bo zrak čistejši in bolj zdrav. Uporaba samodejnega čiščenja je v celoti odvisna od uporabnika in pogostosti uporabe. Priporočamo, da funkcijo samodejnega čiščenja uporabljate redno.

PREBERI VEČ

Klimatske naprave Samsung lahko takoj poskrbijo za ogrevanje prostorov. Uporabljati jih je mogoče na dva načina – poleti kot klimatske, pozimi pa kot grelne naprave. Ker vam ni treba kupovati dodatnega grelnika, bo uporaba varčnejša. Z načinom ogrevanja v svoji klimatski napravi lahko hitro in brez nepotrebnega čakanja segrejete prostor.

Uravnavajte temperaturo v prostoru s klimatsko napravo

Klimatska naprava lahko v načinu ogrevanja ogreva vaš prostor. Če način ogrevanja vklopite v prvih 3 do 5 minutah delovanja, ventilator morda ne bo deloval, kar preprečuje dotok hladnega zraka, dokler se klimatska naprava ne segreje. Če ogrevanje klimatske naprave ne zadošča, uporabite dodaten grelnik in ga uporabljajte skupaj s klimatsko napravo.

PREBERI VEČ

-Preverite, ali je klimatska naprava vklopljena, in jo znova zaženite.Vklopite odklopnik in vtaknite napajalni kabel, nato znova zaženite klimatsko napravo.
-Preverite, ali je zagnana funkcija za časovni izklop.
Klimatsko napravo znova zaženite s pritiskom na gumb za vklop.
-Primite vratca rešetke in jih potisnite navzdol; morda je težava v koračnem motorju vratc. Poleg tega preverite tudi, če se je na zaslonu izpisala kakšna napaka.

Če je temu tako, ima klimatska naprava drugo težavo in se v tem primeru se obrnite na Tratnjek Klima Center na mail: office@tratnjek.si

Servis klimatske naprave priporočamo enkrat letno, če je ta bolj obremenjena, pa dvakrat letno. Z rednimi servisi podaljšamo življensko dobo naprave oz. njenih mehanskih delov.
Brez pravilnega vsakoletnega vzdrževanja, klimatska naprava izgubi 5% njene celotne efektivnosti.Pomembnost pripišemo čiščenju in dezinfekciji notranje enote. Tako se znebimo mikroorganizmov, bakterij in virusov, ki nastanejo v času mirovanja klimatske naprave. S tem omogočimo čist in zdravju
prijazen zrak.

-Zaustavite 80% napak in okvar v sezoni.
-Zmanjšate porabo električne energije.
-Opravimo kontrolo odvodov kondenza.
-Prevrimo delovanje.
-Natančno očistimo napravo.
-Prekontroliramo količino hladilnega medija v sistemu.
-Temeljito očistimo filtre.
-V notranji enoti dezinficiramo kondenzator.

Preverite, ali sta zagnana načina Fan ali Fast. V teh načinih klimatska naprava samodejno nadzira nastavljeno temperaturo in je ni mogoče spremeniti.

-Preverite, ali je nastavljena temperatura v načinu Cool višja ali v načinu Heat nižja od trenutne temperature. Pritisnite gumb Temperatura na daljinskem upravljalniku, da spremenite nastavljeno temperaturo.
-Preverite, ali zračni filter ovira umazanija. Če je zračni filter oviran, se lahko učinkovitost hlajenja in gretja zmanjša. Umazanijo redno čistite.
-Preverite, ali je zunanja enota pokrita ali nameščena blizu ovir. Odstranite pregrinjalo in ovire.
-Preverite, ali klimatska naprava deluje v funkciji Defrost. Ko se pozimi oblikuje led ali pa je zunanja temperatura prenizka, klimatska naprava samodejno zažene funkcijo Defrost. Ko je ta funkcija dejavna, se notranji ventilator zaustavi in topel zrak ne izhaja.
-Preverite, ali so odprta okna ali vrata. Zaradi tega je učinkovitost hlajenja oziroma gretja slabša. Zaprite okna in vrata.
-Preverite, ali se klimatska naprava zažene takoj po tem, ko se zaustavi hlajenje ali gretje. V tem primeru deluje samo ventilator, da zaščiti kompresor zunanje enote.

Pritisnite gumb za vklop, da izklopite klimatsko napravo, ali izvlecite napajalni kabel. Če kazalnik še vedno utripa, se obrnite na serviserja.

Na klimatski napravi najverjetneje že dalj časa ni bil opravljen servis.
Zaradi vlage, ki iz klime odteka kot kondenzirana voda, se je je v klimi zaredila plesen, ki povzroča neprijetne vonjave in širjenje zdravju nevarnih spor, v redkih primerih pa tudi legionele.

Potrebno je opraviti servis!

Kaj lahko storite SAMI?
-Preverite, ali klimatska naprava deluje v zakajenem območju.
-Prezračite prostor ali zaženite klimatsko napravo, da v načinu Fan obratuje 3 ali 4 ure. (V klimatski napravi ni delov, ki bi oddali neprijeten vonj.)

-Preverite, ali klimatska naprava deluje v zakajenem območju.
-Prezračite prostor ali zaženite klimatsko napravo, da v načinu Fan obratuje 3 ali 4 ure. (V klimatski napravi ni delov, ki bi oddali neprijeten vonj.)
-Preverite, ali so odtoki čisti. Redno jih čistite.

Če kazalnik notranje enote utripa, se obrnite na serviserja. Serviserju sporočite kodo napake.

Ko se pretok hladilne tekočine spremeni, lahko naprava postane hrupna, odvisno od stanja vaše klimatske naprave. To je običajno.
Klimatske napeave so različno glasne. Preverite glasnost svoje klimatske naprave pred nakupom pri prodajalcu.

Morda ne gre za požar, temveč za paro, ki jo pozimi v načinu Heat in v funkciji Defrost ustvarja toplotni izmenjevalnik.

Če se temperatura okolja prekomerno spreminja, lahko nastane kondenzacija. To je običajno.

Očistite lahko zunanjost notranje enote, zunanjost grelnika zunanje enote in filter.

POZOR!
-Zaslona ne čistite z alkalnim detergentom.
-Za čiščenje površin ne uporabljajte žveplene kisline, klorovodikove kisline ali bioloških raztopin (kot so razredčila, kerozin in aceton). –Na klimatsko napravo ne lepite nobenih nalepk, saj lahko s tem poškodujete njeno površino.
-Pri čiščenju in pregledu izmenjevalnika toplote na zunanji enoti se za pomoč obrnite na lokalnega serviserja.
-Pri rokovanju z izmenjevalnikom toplote bodite pozorni na ostre robove na površini, da se ne poškodujete.

 

 

POZOR!
-Zračnega filtra ne čistite s krtačo ali drugimi pripomočki za čiščenje. S tem lahko filter poškodujete.
OPOMBA
-Zračni filter očistite vsaka dva tedna. Obdobje čiščenja je odvisno od uporabe in okoljskih pogojev. Če zračni filter sušite v vlažnem okolju, lahko povzroči neprijetne vonjave. Znova ga očistite in osušite v dobro prezračenem prostoru.

Naročite servis klime izkušenih strokovnjakov ekipe Tratnjek.

Servis vsaj enkrat letno

Vsaka klimatska naprava je drugačna, zato načini servisov variirajo. Vsekakor pa velja priporočilo, da se servis opravi enkrat letno, pred začetkom hladilne sezone, pri močneje obremenjenih napravah pa dvakrat, ob začetku in koncu sezone.

Naši strokovnjaki bodo ocenili, kaj je potrebno narediti pri vaši napravi, da vam bo le ta spet omogočala zdravo življenje in nizke stroške.

Ker želimo nuditi hiter servis strankam, ki so naročili klimatsko napravo in montažo pri nas, prioritetno obravnavamo njihova naročila za servis. Zato prosimo za razumevanje in vas hkrati naprošamo, da naročilo oddate čim prej.