Kako lahko sam očistim klimatsko napravo?

Ko ohlajate prostore vas ne bi smelo skrbeti le za primerno temperaturo. Skrb je potrebno nameniti kroženju zraka, mikrobiološki kakovosti zraka in njegovi vlažnosti. Klima naprave poskrbijo za prijetno hladen, čist in svež zrak le, če so pravilno in redno vzdrževane.

Ko pridete v ohlajen prostor in občutite slab zrak in neprijeten vonj je krivec za to nepravilno vzdrževana klimatska naprava. Umazani in vlažni predeli klimatske naprave so idealno gojišče za razvoj in razmnoževanje bakterij, glivic in plesni.

Vzdrževana klimatska naprava omogoči čist zrak, ki ga dihate

Pod ohišjem notranje enote se skriva kovinski toplotni izmenjevalnik, preko tega ventilator premika zrak v prostoru. Pod ohišjem notranje enote se skriva kovinski toplotni izmenjevalnik, preko katerega ventilator premika zrak v prostoru. Izmenjevalnik je med hlajenjem hladen, to pa posledično vpliva tudi na temperaturo in vlažnost zraka. Preden zrak zapusti izmenjevalnik, ga le-ta očisti bakterij, alergenov in drugih nečistoč. Pri rednem uporabljanju klimatske naprave se začnejo nečistoče in kondenzat nabirati v notranji enoti. Zato je potrebno poskrbeti za redno čiščenje in vzdrževanje, ki po poskrbelo za dobro počutje in zagotovilo pogoje za zdravo okolje.

Kdaj in kako?

Da bo klima optimalno delovala, je treba vsako leto narediti servis s strani pooblaščenega serviserja, lahko se obrnete torej na nas.

Ob servisu klime se opravi:

 • vizualni pregled klimatske naprave in inštalacije,
 • čiščenje in dezinfekcija izmenjevalnika notranje enote,
 • čiščenje maske in pokrova notranje enote klimatske naprave – glej spodaj čiščenje pokrova WindFree™,
 • čiščenje protiprašnih filtrov notranje enote,
 • pregled in izpiranje odvoda kondenzat notranje enote klime,
 • kontrola temperature izpihanega zraka notranje enote,
 • kontrola tlaka hladilnega plina,
 • polnjenje klimatske naprava s plinom,
 • pregled in kontrola električnih komponent,
 • kontrola delovanja elektromotorjev (kompresor, ventilatorji, lopute),
 • po potrebi menjava baterij v daljinskem upravljalniku,
 • čiščenje zunanje enote (po potrebi).

Med letom pa boste za redno čiščenje morali poskrbeti sami. 

Kako lahko očistim filter sam?

Zračni filter očistite vsaka dva tedna ali ko se na zaslonu notranje enote prikaže opomnik za čiščenje filtra. Obdobje med čiščenji se lahko spreminja, odvisno od uporabe in okolijskih pogojev.

1. Filter snemite iz enote.
2. Z mehko krtačo ali sesalnikom odstranite prah ali umazanijo s filtra.
3. Filter namočite v raztopino vode in blagega detergenta za 30 minut.
4. Filter izperite in ga pustite na suhem v dobro zračenem prostoru, ki ni izpostavljen neposredni sončni svetlobi.
5. Znova namestite filter.
6. Ponastavite opomnik za čiščenje filtra.

Pazite, da med čiščenjem ne poškodujete filtra. Zračnega filtra ne čistite s krtačo z grobimi ščetinami ali drugimi pripomočki za čiščenje. Ko ga sušite, zračnega filtra ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi.

Čiščenje klimatske naprave doma

 • Klimatsko napravo čistite s čisto in temeljito ožeto krpo, z mešanico mila s pH vrednostjo okoli 7 in mlačne vode. Za čiščenje zaslona notranje enote ne uporabljajte alkalnega detergenta.
  Za čiščenje površin enote ne uporabljajte žveplove kisline, klorovodikove kisline ali bioloških raztopin, kot so razredčila, kerozin, aceton, benzen ali alkohol. 
 • Pokrov očistite z obeh strani z mlačno vodo in detergentom ter ga osušite s suho krpo. Če je mogoče pokrov sneti, ga temeljito posušite, preden ga namestite nazaj na klimo. Nobenega dela klimatske naprave nikoli ne sušite na neposredni sončni svetlobi. Če ima vaša klimatska naprava vgrajene senzorje gibanja, bodite previdni, da tipala med čiščenjem ne poškodujete.
 • Ko je klimatska naprava v uporabi je zračne filtre je potrebno čistiti vsaka dva tedna. Preden očistimo filter, ga je potrebno odstraniti iz notranje enote. Filter previdno sperite pod tekočo vodo. Če nekaterih delov nečistoč ni mogoče odstraniti samo z vodo, previdno zdrgnite površino filtra. Če je filter poškodovan, kontaktirajte prodajalca in naročite novega. Če so redno očiščeni filtri klimatske naprave ni potrebno menjati.
 • Lopute je potrebno očistiti le enkrat letno, kar opravi tehnik med rednim letnim servisom klimatske naprave. Nekatere klimatske naprave omogočajo, da uporabniki sami odstranijo loputo za čiščenje. Če boste čistili loputo, to opravite previdno in v skladu z navodili, saj lahko z nestrokovnim ravnanjem poškodujete loputo ali mehanizem za usmerjanje zraka.

Klimatsko napravo ponovno vključite v elektriko šele, ko je ta temeljito očiščena in posušena ter uživajte v čistem svežem zraku. Priporočljiv čas za čiščenje klimatske naprave je zvečer, ko je naprava lahko izklopljena dlje časa.

Če boste pri čiščenju klimatske naprave naleteli na kakršne koli težave se lahko obrnite na naše svetovalce, ki vam bodo z veseljem pomagali.

Čiščenje plošče WindFree

Ploščo WindFree™ očistite vsaj enkrat mesečno.

1. Izvlecite lopatico za pretok zraka.
2. Ploščo WindFree™ primite in povlecite na obeh straneh, da jo odstranite s klimatske naprave.
3. Z mehko krtačo ali sesalnikom očistite prah.
4. Ploščo WindFree™ obesite na utore na spodnji levi in desni strani.
5. Štrleče dele plošče WindFree™ poravnajte z utori na vrhu, sredini in dnu sprednje plošče.
6. Ko ploščo WindFree™ vstavite nazaj, z roko pritisnite ob 4 mesta zgoraj in 3 mesta na dnu, da v plošči ne bo reže.
POZOR!
Če ploščo WindFree™ pritrdite, ne da bi izvlekli lopatice za pretok zraka, bo plošča WindFree™ morda v napoto, lopatica pa se ne bo pravilno odpirala.

Ali ste vedeli, da so bakterije, ki nastajajo pri delovanju klimatske naprave lahko tudi smrtno nevarne? 

Izognite se neprijetnostim ter vonjavam in obvezno naredite letni servis vaše klimatske naprave.

Poglejmo nekoliko podrobneje bakterije skupine Legionella. Bakterije se nahajajo v vseh vrstah vodnih sistemov, vendar so najbolj razširjene v stoječi topli vodi (25-40 °C). Po navadi se bolezen razširi ob zaužitju okužene vode ali ko so kapljice vode, ki vsebuje bakterije, razpršene v zraku. Obstaja tudi možnost, da se razvijejo druge, manj nevarne bakterije v času, ko naprava ne deluje dalj časa, zato priporočamo vsakoletni redni servis, pri katerem zraven zgoraj naštetega opravimo tudi dezinfekcijo.

Hitro nas kontaktirajte in si zagotovite kakovosten servis!