Najbolj primerna lokacija za namestitev klime

Kam namestiti klima napravo je pomembna odločitev, ko kupujete klimatsko napravo. Izkušeni instalaterji bodo dobro svetovali glede namestitve, pa vendar je dobro, da kot kupec poznate osnove pozicioniranja stenskih klim.

Dobra pozicija notranje naprave zagotavlja:

  • Nižjo porabo energije: Pravilno postavljena klima naprava bo lažje dosegla zahtevano temperaturo v prostoru. Hitreje, ko naprava doseže želeni učinek, manj energije porabi.
  • Boljše udobje bivanja: Klimatsko napravo vgradite z namenom bolj udobnega bivanja v prostoru. Dosezite boljše udobje v hitrejšem času.
  • Nižja investicija: Čeprav je vgradnja klimatske naprave na idealno lokacijo v nekaterih primerih težje izvedljiva, pa pogosto pomeni možnost izbire šibkejše enote za doseganje cilja – udobne klime v prostoru.

Najprej ohladite najbolj vroč prostor

Klima napravo je najbolje vgraditi v prostor, ki je najbolj izpostavljen soncu ali vročini. Ko se najbolj vroč prostor ohladi, bo tudi bivanje v ostalih prostorih prijetneje. Prostori, ki so usmerjeni na jug ali zahod se najbolj ogrejejo. Pomembno je, da v le teh prostorih rešite problem z odvečno toploto. Če imamo več tako orientiranih prostorov je potrebno obravnavati vsakega posebej, torej namestiti klimatske naprave v vse te sobe, da bo temperatura uravnana. 

Vgradnja na hodnik – da ali ne?

Pogosto naletimo na želje kupcev, ki bi klimatsko napravo namestili na hodnik in s tem rešili vse sobe naenkrat. Hodnik je navadno slabo izbirno mesto za klimatsko napravo, saj naprava ni direktno izpostavljena najbolj vročemu prostoru, kar vpliva na zmanjšano delovanje klima naprave. Le ta hitro doseže željeno temperaturo hodnika in se ugasne.

V ostalih prostorih, ki so direktno izpostavljeni soncu pa je temperatura še previsoka. Uporabnik zato največkrat še zniža temperaturo hodnika, da bi dosegel distribucijo hladnega zraka v druge prostore, kar pa pomeni, da je izkoristek klimatske naprave slabši. Takšna naprava, tudi če je z inverterjem, se bo pogosto izklapljala in lahko pričakujemo, da bo njena življenjska doba zaradi tega še krajša.

Je lahko klima vgrajena na hodnik pod določenimi pogoji?

Če je hodnik večje površine in prostornine na vrhu stopnišča, bomo z vgradnjo klimatske naprave v tak prostor preprečili dviganje toplega zraka iz spodnje etaže navzgor  in dosegli nasprotno – spuščanje hladnega zraka po stopnišču navzdol, tako bo poleg ohlajenega zgornjega prostora prijetno hladno tudi stopnišče in, odvisno od razporeditve prostorov, tudi še kakšen prostor v spodnji etaži.

Najboljše lokacije za vgradnjo klimatske naprave:

  1. Hladen zrak je potrebno usmeriti čim višje pod strop, da doseže celo dolžino prostora in pada počasi navzdol. V primeru podolgovatega prostora je primernejša postavitev naprave na krajši zid in izpih po dolžini.
  2. Klimatsko napravo namestite tako, da ji naravno gibanje zraka pomaga, namesto obratno. Če na primer namestite klimatsko napravo nasproti vrat, ki se pogosto odpirajo, bo morala delati bistveno več, kadar se vrata odprejo.
  3. Če je klimatska naprava nameščena nad okno ali nad steklena vrata, skozi katera sije sonce, je priporočljivo steklo zasenčiti, da se izpihan zrak iz klimatske naprave ne segreje že ob samem izpihu.
  4. Vgradite napravo na mesto, ki ne bo ovirala pretoka zraka. Ne namestite je nad omaro, za zaveso, ne v ozek hodnik, da bi pihala v nasprotno steno. Če pride do oviranosti pretoka zraka notranje enote bo slabši učinek delovanja pa še naprava bo beležila krajšo življenjsko dobo.

Slabe lokacije za klimatsko napravo:

Poleg virov toplote in blizu virov neprijetnih vonjav ni primerno namestiti klima napravo – slednja bo namreč najprej vase posrkala zrak iz neposredne okolice in ga razpihala po celotnem prostoru. Neprimerne lokacije za postavite klime so nad kuhinjo, nad vhodna vrata, nad vrata kopalnice ipd.

Klima naprava ima vgrajen termostat, po katerem se ravna, da vzdržuje želeno temperaturo v prostoru. Če bo naprava nameščena nad vir toplote, kot je npr. kuhalna plošča lahko pričakujemo, da bo delovala tudi, kadar ne bo potrebno, ker bo zaznala toploto od kuhanja.

Kam namestiti zunanjo enoto?

Zunanja enota mora biti nameščana na mesto, ki na najmanj moteča za vas in bližnje. V zakup je potrebno vzeti dejstvo, da zunanja enota oddaja določeno raven hrupa. Ta bo delovala v času, ko so okna odprta, na primer ob poletnih večerih. Ko se boste vi hladili s klima napravo, je možno, da bo vaš sosed želel zaspati ob odprtem oknu.

Lokacija zunanje enote mora omogočati zadosten pretok zraka, da ni postavljena v ozko nišo in, da se iz enote izpihan zrak ne zaletava v oviro – nasproten zid, balkonsko ograjo itd..

Zunanja enota naj bo nameščena na ustrezne nosilne konzole s kakovostnimi proti vibracijskimi podložki, saj si ne želite prenašanja tresljajev na zid objekta.

Zakaj zunanja enota ne sodi na podstrešje?

Preko kupcev prejemamo želje po namestitvi zunanje enote na podstrešje. Ob tem je potrebno imeti v mislih, da je tam poleti bistveno bolj vroče kot zunaj, tudi preko 50°C, večina klimatskih naprav pa ima delovno območje do 45°C. Med tem, ko bo naprava hladila vaše stanovanje, pa bo še dodatno oddajala toploto na podstrešje. Izkoristek bo pri teh pogojih zelo slab, poraba energije zelo visoka. Poleg tega bo naprava delovala v kritičnih pogojih, kar neposredno vpliva na obrabo njenih sestavnih delov in krajšo življenjsko dobo naprave.

Lokacija, kjer bo nameščena klimatska naprava je ključni dejavnik, ki bo vplival na vašo uporabniško izkušnjo. S pravilno postavljeno klimatsko napravo boste dosegli višjo raven udobja ob nižjih stroških energije. Pred vgradnjo smiselno zelo dobro izbrati pravilne klimatizacijske rešitve in se o njih pogovoriti z instalaterjem. Čeprav vgradnja klimatske naprave na boljšo lokacijo pomeni nekaj dodatnih metrov instalacije in kakšen preboj več, se bo dodaten trud in nekaj deset evrov višji strošek vgradnje hitro povrnil. Vgradnja klima naprave je dolgoročna investicija, dobro vgrajena klima vam bo namreč služila vsaj eno ali dve desetletji, zagotovo!

Naši strokovnjaki so vam na voljo, da svetujejo najbolj primerno mesto za vgradnjo klime. Izpolnite spodnji obrazec, da najdemo najboljšo možno in ugodno rešitev za udobno klimo v prostorih.