Prezračevanje

Ob hitrem življenjskem slogu, stresu in vseh drugih dejavnikih, ki v današnjem času slabo vplivajo na naše zdravje, je nujno, da se zavedamo, kakšen zrak dihamo, saj ta občutno vpliva na naše udobje in tudi zdravje.
Posledice slabega zraka so lahko:

Posledice slabega zraka so lahko:

utrujenost,
– slabša koncentracija,
– glavobol,
– problemi s spanjem,
– alergije,
– nastajanja vlage in plesni.

Ker v notranjih prostorih preživimo veliko svojega časa, še posebej v hladnejših mesecih, je izredno pomembno, kakšen zrak dihamo v teh prostorih. Stroka si je enotna, da bi večkrat na dan morali prezračevati prostore, v katerih se zadržujemo, seveda še bolj pogosteje, če je v prostorih več kot ena oseba. Prostore lahko zračimo z odpiranjem oken, a to zaradi vseh hlapov (ozon in drugi plini) in vsebnosti prahu ter drugih mikrodelcev ni najbolj optimalna rešitev.

Prezračevanje kot ga priporočajo strokovnjaki vam lahko vsakodnevno vzame veliko časa, predvsem pa morate biti zelo dobro organizirani in pri prezračevanju upoštevati določen časovni interval. Za optimalno prezračen prostor bi potrebovali konstantno odpirati okna, saj bi se za zdrave bivalne razmere v prostoru morali na vsako uro zamenjati vsaj 70 % zraka, kar pa je torej misija nemogoče, še posebej, če ne opravljamo dela od doma in pridemo domov iz 8 ali več-urnega delovnika. V hitrem tempu življenja je torej zračenje z okni včasih misija nemogoče.

Dobra klima v prostoru prinaša

višjo sposobnost koncentracije,
– produktivnejši delovni čas,
– niža stresne sindrome,
– manjša občutljivost na glavobol in migrene.

Bolj priporočljivi so zato v zadnjem času že zelo razširjeni prezračevalni sistemi, ki so lahko decentralni (lokalni) ali centralni.

Pri decentralnih (lokalnih) prezračevalnih sistemih se prezračevalne enote vgradijo v zunanje stene posameznih prostorov, pri centralnih prezračevalnih sistemih pa je potrebna osrednja enota iz katere so po celotni stavbi napeljane cevi.

 

Kaj zajema centralno prezračevanje?

Centralno prezračevanje z rekuperacijo je namenjeno prezračevanju celotnega objekta. V tem segmentu je prezračevanje osredotočeno na večje objekte, hiše in stanovanjskih enot v večstanovanjski zgradbi. Za razliko od lokalnega prezračevanja pri centralnem običajno prezračujemo vse ogrevane prostore.

Centralno prezračevanje je zasnovano tako, da dovaja svež zrak v čiste prostore in obremenjenega odvaja iz prostorov, ki so obremenjeni z vlago in vonjavami. Vedno se je glede količine svežega zraka potrebno prilagajati uporabniku prostora in ne le velikosti prostora.

Oba tipa prezračevalnih sistemov se lahko vgradita tako v nove ali obstoječe objekte.

Rekuperator toplote Samsung

Samsungov učinkovit sistem rekuperacije je zelo priporočljiv za centralno prezračevanje hiše.

 

  • Z razvojem inovativnih materialov so se namreč izredno povečale zrakotesnosti sodobne gradnje in s tem pojav potreb po prisilnem prezračevanju. Le ta vam bo zagotavljal nadziran dovod kakovostnega zraka v hišo in odvod izrabljenega zraka iz hiše.

 

Rekuperator tako omogoča zadostno izmenjavo zraka v bivalnih prostorih ob znatnem zmanjšanju toplotnih izgub in povečanju energetske učinkovitosti stavbe. V mrzlih dneh energijo iz toplega izhodnega zraka namreč prenaša na svež vhodni zrak (oz. poleti obratno). Samsungove naprave za rekuperacijo toplote so lahko vgrajene samostojno ali v kombinaciji s klimatsko napravo ali sistemom klimatizacije Samsung, ki po potrebi prostor dodatno ogreva ali hladi.

Svež zunanji zrak se v napravi tudi prečisti in filtrira, naprava pa poskrbi tudi za primerno vsebnost vlage, ki se dovaja v hišo.

Vsi prostori so ves čas prezračevani, ne da bi morali odpirati okna, manj je alergij, saj kakovostni filtri poskrbijo, da cvetni prah in pršice ostanejo zunaj, iz vseh prostorov se sproti odvajajo slab zrak, neprijetne vonjave in škodljivi hlapi. Iz prostorov se odvaja tudi odvečna vlaga, kar preprečuje nastanek plesni, ki je ena največjih nadlog v sodobno grajenih ali energijsko prenovljenih objektih.

 

  • Raziskave so pokazale, da kvalitetni prezračevalni sistemi prihranijo tudi do 29 % energije v primerjavi s klasičnim zračenjem, in da je zračenje s pomočjo prezračevalnega sistema bolj učinkovito. Glede na vse prednosti prezračevalnega sistema velja razmisliti o vgradnji prezračevalnega sistema v vaše prostore.

 

V primeru, da razmišljate o vgradnji sistema prezračevanja zraka, se obrnite na nas. Svetovali vam bomo o vgradnji, pomenu dovoda zraka v čiste prostore in odvajanju zraka.

Prav tako je pomembno, da je dovod svežega zraka na mestu, ki zagotavlja kakovosten zrak, kjer ni dodatnih vdorov prahu, vonjav, in podobno.

Z veseljem vam pripravili individualno ponudbo, prilagojeno vašim željam in potrebam.