7 najpogostejših napak pri uporabi klimatske naprave – jih delate tudi vi?

Marsikdo ne ve, da se ob nepravilni uporabi klime občutno zniža njena učinkovitost in negativno vpliva na zdravje. Če klimo slabo vzdržujete, se v njej razrastejo mikroorganizmi, ki ob vdihovanju lahko sprožijo alergijske reakcije, tudi astmo. Opozorili vas bomo na sedem najpogostejših napak pri uporabi klima naprave, katere lahko odpravite z nekaterimi enostavnimi prilagoditvami. Ob rednem vzdrževanju le te, vam bodo hvaležna pljuča ter vaša denarnica obenem!

 Niste zamenjali ali očistili filtra

Kdaj ste nazadnje očistili filter klimatske naprave?

Filter klima naprave je potrebno očistiti najmanj 1x na 3 mesece. Če pa klima deluje konstantno (poleti) vsaj enkrat mesečno. Če tega ne upoštevate, se bo zaradi umazanije zmanjšala pretočnost zraka, naprava pa bo posledično potrebovala dalj čas, da ohladi prostor. Temu primerno bo visok vaš račun za elektriko – in to kar za od 5 % do 15 %! Umazanija se bo začela kopičiti še na ostalih delih klime. To lahko povzroči odpoved ali okvaro sistema, katere servis vas bo še dodatno udaril po žepu.

POZOR! Še posebej je kritično, če se umazanija nabira na uparjalniku ali kondenzatorju – to sta dela naprave, za katera je nujno, da sta čista!

Neprimerna kapaciteta klime

Več ni nujno tudi boljše – kar še posebej velja za klima naprave. Klima s preveliko kapaciteto za prostor bo le tega zelo hitro ohladila. Kompresor se bo stalno zaustavljal in spet zaganjal, kar bo povišalo porabo energije, prostor bo tako prehladen. Klima bo tudi glasnejša, kar je še posebej neugodno, če gre za majhen prostor.

Težave boste imeli tudi, če ima klima prenizko kapaciteto za določen prostor. Njeno delovanje bo začelo hitro pešati, prostor pa ne bo primerno ohlajen. Oba našteta dejavnika vodita v okvaro naprave, za kar bo nujno potreben servis.

S klimatsko napravo hladite prazne prostore

Če so zračniki za dovajanje ohlajenega zraka nameščeni v prostoru, verjetno ohlajate velik del prostorov, ki niso v redni uporabi. Zaprite zračnike v praznih sobah oz. prostorih, ki jih ne uporabljate. Pazite, da vedno zaprete omare, da se hladen zrak ne bo po nepotrebnem ujemal vanje.

Nimate senčila ali zaves

Žareča sončna svetloba je pogubna za klima napravo,  ker segreva prostor, ki ga želite ohladiti. Če imate senčila ali zavese, v času delovanja klime z njimi čimprej zastrite okna!

Nepravilen položaj klime

Klimatska naprava ne sme biti postavljena neposredno na sončni svetlobi. 

Položaj klima naprave vpliva na njeno energetsko učinkovitost. Klimo postavite tja, kjer prostor ni obsijana s soncem – tako bo porabila manj energije za hlajenje. Pazite, da pred klimo niso postavljeni predmeti ali rastline, saj se v tako poslabša ventilacija zraka, klima pa deluje manj učinkovito. Pazite, da se termostat ne nahaja v bližini luči ali ostalih naprav, ki ustvarjajo toploto. 

Prenizka temperatura

Človeško telo se relativno hitro prilagodi na visoke ali nizke temperature – za to rabi teden ali dva. Če upoštevamo, da z vsako višjo temperaturno stopinjo, na katero nastavimo napravo, znižamo stroške njenega delovanja za 3 %, je vredno potrpeti ta teden ali dva, dokler se telo ne prilagodi na poletne temperature. Če želite prihraniti, se na začetku sezone zato ne zaletite v prekomerno ohlajanje.

Klima deluje ves dan in noč, 24/7

Zelo odsvetujemo, da pustite delovati klima napravo pri enaki temperaturi ves dan. Preden se odpravite od doma, nekoliko zvišajte temperaturozvečer pa jo ponovno znižajte. Večina klima naprav rabi le nekaj minut, da ohladi dom. Dobro je tudi, če ponoči ne uporabljate klime, saj telo med spanjem tolerira nekoliko višjo temperaturo.